Яким вино може бути на смак? Солодким або кислим, солоним або гірким? Всі чотири елементи смаку повинні добре поєднуватися, не перекрываясь. У цьому випадку вино досягає хорошою збалансованості, стає врівноваженим і гармонійним.

Яким вино може бути на смак? Солодким або кислим, солоним або гірким? І який смак у вині найбільш цінується?

Солодкий смак

В вині міститься якась кількість цукру – 1-2 грами на літр в сухих винах, до 60 грамів на літр – в солодких. Етиловий спирт і гліцерин теж надають вину солодкуватий смак. Солодкий присмак відповідає за щільність вина, його обсяг. Хороше вино на смак соковите, шовковиста, насичене, м’яке. Якщо цукру вини надлишок, вино стає липким, клейким і маслянистим, надлишок алкоголю надає пекучий смак, як у перцю. Вино низької концентрації – выдохшееся, порожнє.

Кислий смак

У вино частково з винограду і частково при бродінні надходять різні кислоти. У більшості червоних вин і в деяких білих відбувається біологічний розпад кислот. При цьому яблучна кислота перетворюється в молочну кислоту. Виннокаменная кислота надає жорсткість смаку, яблучна кислота – зелені відтінки, лимонна – свіжість, а молочна – м’якість. Янтарна кислота має винний смак з гірко-солоним відтінком, оцтова кислота – різка і агресивна.

Червоним винам кислота надає свіжість і тривалість смаку, білим – основу смаку, його «кістяк». Вина, що мають мало кислоти, невиразні, густі і важкі, приторно солодкі. Кислі вина бадьорять, освіжають, володіють кращим післясмаком, але надлишок кислоти робить вино занадто різким і нав’язливим.

Солоний смак

Один літр вина містять від 2 до 4 грамів солей і мінералів. Це не робить вино дійсно солоним на смак, але солі сприяють посиленню смакових якостей, надають смаку повноту і свіжість.

Гіркий смак

Гіркота у вині – від дубильних речовин, з шкірки і кісточок винограду, з гребенів, якщо ягоди з ними прессовались, трохи – з деревини бочок, у яких вино витримувалося. Якщо гірчить вино, це супроводжується в’яжучим ефектом. Але минає кілька років, дубильні речовини розчиняються у вині і воно набуває ніжність і м’якість, стає соковитим і об’ємним. Легка нотка гіркоти здатна прикрасити вино, надати йому повноту смаку, але якщо гіркий смак домінує, це псує і вино і смак їжі, до якої воно було подано.

Гармонійний смак

Всі чотири елементи смаку повинні добре поєднуватися, не перекрываясь. У цьому випадку вино досягає хорошою збалансованості, стає врівноваженим і гармонійним. Але формування смакової гармонії не означає, що який-небудь смак повинен бути відсутнім. Втім, якщо відсутні всі чотири складових смаку – це теж гармонія, тільки це вже не вино, а проста, дуже гармонійна вода.

Як я економлю на готелях?

Все дуже просто – шукайте не тільки на букінгу. Я віддаю перевагу пошуковик
RoomGuru. Він шукає знижки одночасно на Booking і на 70 інших сайтах бронювання.

Готелі зі знижкою тут

Скачати путівники

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here